Insert your alternative text
Cégtörténet

Utazzon velünk a JUMO 75 éves történetén keresztül

Moritz Kurt Juchheim megalapította a mai JUMO GmbH & Co. KG elődjét Fuldában M. K. JUCHHEIM KG néven. 350 m²-es gyártóterületen 6 alkalmazottal megkezdte az üveghőmérők, valamint az kontaktus üveghőmérők gyártását. 1910. július 4-én született Ilmenauban, Türingiában, ahol már apja is hőmérő gyártással foglalkozott. Moritz Kurt Juchheim a kezdetektől a kiváló minőségű eszközökre és a lehető legjobb ügyfélszolgálatra összpontosított. A JUMO név a cégalapító kezdőbetűiből származik. Gyere velünk egy utazásra cégünk mozgalmas történelmén keresztül.

Üveghőmérőtől az érzékelőig – Fuldától Európáig

1949-1979

Még a kettészajkadt 2 német állam megalakulása előtt Fuldában megalakult az "M.K. Juchheim" hőmérőgyár, amely már az 1949-es  Hannover Messe kiállításon is rész vett. Konrad Adenauer szövetségi kancellár lett. A gazdasági csoda éveiben a fuldai székhelyű cég is virágzott. 1952-re a létszám 6-ról 100-ra, 1970-re pedig tízszeresére nőtt. A termelési terület 350-ről 12 000 m²-re gyarapodott.

1966-ban megkezdődött a platinaüveg érzékelők gyártása, és az elektronikára épülő mérő- és vezérlőkészülékek is felkerültek a kínálatra. Miközben a világ sajnálja a Beatles szétválását, Moritz Juchheim 1971-ben megalapítja az első leányvállalatot Belgiumban, amely elindítja a nemzetközivé válást. A technikai fejlődés is tapasztalható: 1978-ban a JUMO volt az első olyan vállalat, amely processzorokat használt a vezérléstechnikában.

Új fejlesztések egészen a robotok alkalmazásáig

1980-1989

Míg Rubik Ernő „Bűvöskockája” kultikus státuszba emelkedett, a JUMO folytatta szolgáltatási palettájának fejlesztését, és első ízben kínálta ezeket fémmegmunkálásra és elektronikai modulokra külső vásárlóknak is. A folyadékanalízis területe is bővült.

1985-ben Németország a 17 éves teniszfenoménnak, Boris Beckernek szurkolt. Ugyanebben az évben Peter Juchheim, a cégalapító Moritz legidősebb fia és apja mellett 1965 óta dolgozó ügyvezető igazgató, 1985-ben meghalt. Helyét öccse, Dipl.-Ing. Helyét Bernhard Juchheim vette át. 1989-ben, amikor a berlini fal leomlott, a JUMO hatalmas lépést tett előre: először használtak robotokat a hőmérséklet-érzékelők gyártásában.

Globális növekedés a csúcstechnológiának köszönhetően

1990-1999

A szövetségi kormány Bonnból a régi-új fővárosba, Berlinbe költözött. A JUMO fejlesztési részlege is új épületbe költözött. Az évek során ez a részleg csúcstechnológiás eszközöket, folyamatvezérlő rendszereket, intelligens távadókat, busztechnológiát és a legmodernebb vizualizációs szoftvereket készítette. Ennek eredményeként 1997-ben megjelent a piacon a JUMO mTRON automatizálási rendszer.

A JUMO oktatóközpont 1995-ös alapítása után a Juchheim családot újabb veszteség érte: 1996-ban elhunyt Moritz Juchheim cégalapító.

Automatizálási rendszerek, új célcsoportok és új piacok

2000-2009

Az új évezred nem összeomlással kezdődött, hanem a JUMO rekordjával: a cég először ért el 100 millió euró feletti árbevételt. 2002-ben, amikor az európai valutát készpénzként is bevezették, a JUMO felavatta az Eisweiher ipari parkban a hőmérsékletérzékelő technológiai termékcsalád új értékesítési és gyártóépületét. Az épület összterülete 4680 m² volt.


2003-ban a JUMO márkanév lett a cég neve, és Michael Juchheim lett az ügyvezető igazgató édesapja, Bernhard mellett. A JUMO az ázsiai és kelet-európai piacokon növekedett. Új célcsoportokat éhetett el komplett automatizálási rendszereivel.

Műanyagok, kiváló növekedés, és az új szerkezetek

2010 − mostanáig

A JUMO folyamatosan növekszik, és jelenleg több mint 2500 embert foglalkoztat világszerte. A DKD laboratórium Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH (DAkkS) általi tanúsítása új szolgáltatások előtt nyitotta meg a kaput. Az új bejövő áruk logisztikai központja 2012-ben nyílt meg, és 2013-ban egy 100 000 m²-es telephelyet vásároltak egy új szenzorgyártó üzem számára.

2016-ban a JUMO a PGT Thermprozesstechnik GmbH átvételével hajtotta végre az eddigi egyetlen külső cég felvásárlását. A cég innovatív műanyag hőmérsékletszondák gyártására specializálódott, és korábban évekig a JUMO rendszer partnere volt. A JUMO több díjat is kapott az átlagon felüli növekedésért és példamutató munkaadói tevékenységéért.

2020-ban Dimitrios Charisiadis-t nevezték ki harmadik vezérigazgatónak. Átvette az "Értékesítés, fejlesztés és gyártás" területet. A jövőben Bernhard Juchheim az „Emberi erőforrásokért”, Michael Juchheim pedig az „IT és a pénzügyekért” lesz felelős.

2022-től Bernhard Juchheim és Michael Juchheim a családi vállalatban betöltött részvényesi szerepére összpontosít, és visszaléptek az operatív irányítástól. Dimitrios Charisiadis mellett Steffen Hoßfeld lett az új vezérigazgató.


2023: JUMO feiert 75. Geburtstag!

Nur 4 Prozent aller Firmen in Deutschland werden über 70 Jahre alt. 75 JUMO-Jahre waren deshalb ein mehr als würdiger Anlass, um die Geschichte eines außergewöhnlichen Unternehmens zu feiern. Dabei war von Anfang an klar, dass die Mitarbeitenden im Jubiläumsjahr im Mittelpunkt stehen sollten. Denn sie haben JUMO zu dem gemacht, was es heute ist: Ein global agierender, erfolgreicher Mittelständler und „Hidden Champion“, der seine Wurzeln als Familienunternehmen nie aus dem Blick verloren hat.

Getreu dem Geburtstagsmotto hat das Jubiläums-Projektteam 12 Monate lang mit zahlreichen Events und Aktionen die JUMO-Mitarbeitenden „in Bewegung“ gesetzt und zahlreiche unvergessliche Momente beschert.