Sörgyártás

Itt folyamatalapú méréstechnikát talál a sörfőzdében lévő üzemekhez. Részletes illusztrációk és leírások segítségével bemutatjuk, hogyan valósíthatók meg a cefréző- és lazítókádak, sörfőzők, sörhűtők, valamint erjesztő- és tárolótartályok érzékelő- és automatizálási megoldásai. Ismerje meg, hogyan segítik az érzékelők, vezérlők és automatizálási rendszerek a teljes sörfőzési folyamatot megbízhatóbbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tenni.

Brewhouse control system

4 Megoldások

Our system, which is based on the JUMO variTRON and JUMO smartWARE Program, enables the autonomous control of mashing, lautering, and wort boiling. This way, the next batch can be mashed while the wort is boiling. At the same time, all the necessary data such as temperature, pressure, pH value, flow, and stirring speed is monitored and recorded using JUMO smartWARE Evaluation.

Cefrekád

3 Megoldások

A cefrekészítés során a cefretartályban a hőmérséklet pontos mérése és szabályozása kulcsfontosságú. Itt a maláta-víz keverék egy meghatározott hőmérséklet-idő programon megy keresztül, hogy a malátában lévő keményítő cukorrá bomoljon. A hőmérséklet rendkívül pontos szabályozása lehetővé teszi a folyamat során a cukor magas hozamát.

Szűrőkád

2 Megoldások

Az erjesztési folyamat során a maláta héja, a kiégett gabona elválik a sörlétől. Itt az elhasznált gabona szűrőként működik. A cefrét addig szivattyúzzák és keringetik a körfolyamatban, amíg a héjakból szűrőréteg nem képződik. A keverőt a nyomáskülönbség segítségével szabályozzák, hogy a szűrés hatékony legyen.

Komlóforraló

3 Megoldások

A komlóforralás során az aromás összetevők kinyerése történik a komlóból. Ezzel egyidejűleg azok az anyagok, amelyek kellemetlen ízt okozhatnak a sörben, elpárolognak. Ezáltal a cefre megszabadul olyan anyagoktól, amelyek magas hőmérsékleten kicsapódnak és elválnak. A komlóforralás pozitív mellékhatása, hogy a komló sterilizálódik.

Sörléhűtő

4 Megoldások

A kiforralt sörlé a vájlingban való tisztítás vagy szűrés után a lehető leghamarabb le kell hűteni az erjesztési hőmérsékletre. Itt a hőmérséklet és az idő paraméterei is rendkívül fontosak. A sörlé áramlási sebességét a sörlé hőmérséklete szabályozza. Minél melegebb a sörlé, annál lassabban áramlik a hűtőn keresztül.

Erjesztés és tárolótartályok

3 Megoldások

Az erjesztés során a sörlevet bizonyos mennyiségű élesztősejtekkel keverik össze. Az erjedés kezdetén az élesztőt dús oxigén hozzáadása mellett kezelik, majd az optimális hőmérsékleten történik az erjedés. A későbbi tárolás során az élesztőt leszűrik/leválasztják, és a friss sör adott hőmérsékleten és meghatározott ideig tárolják, attól függően, hogy milyen típusú sör készül.