Talajvíz kezelése

Ivóvizünk nagy része talajvízből származik. Itt a felszín alatti vizekből származó ivóvíz kezelésére szolgáló folyamatalapú méréstechnikát talál. A grafikonon láthatja az ivóvízkezeléshez szükséges különböző lépéseket. Kattintson arra a folyamatra, amelyhez méréstechnológiára van szüksége. A kiválasztás alapján megjelenik a folyamathoz tartozó JUMO termékportfólió. A pontos leírás segítségével megtalálja az ivóvízkezelésben használt gépek és rendszerek különböző JUMO megoldásait.

Kút

2 Megoldások

Az egyik forrás, ahonnan ivóvizet nyernek, a talajvíz. Az ivóvíz megbízható ellenőrzése érdekében különféle paramétereket mérnek és figyelnek. Az egyik legfontosabb paraméter a pH érték. A pH értéke jellemzi a savasság, lúgosság mértékét.

Koaguláció és flokkuláció

3 Megoldások

A flokkuláció az ivóvízkezelésben a meglévő zavarosságot csökkentő folyamat. Itt rendkívül finom részecskék koagulálódnak a vízből. A flokkulációs (pelyhesítő) üzemben a zavarosság mellett a tartalom szintjét és áramlását is mérni és monitorozni kell.

Ülepítés

2 Megoldások

A flokkuláció következtében keletkező szilárd anyagok és zavarosságok üledékeléssel választhatók el. Ebben a folyamatban a víz minőségét vezetőképesség és pH érték alapján ellenőrzik. Ha a pH értéke optimalizálva van a szerves és nem szerves anyagok flokkulációjához, azt újra beállítják a flokkulációs szétválasztás után, és a szűrés előtt.

Szűrés

Pressure measurement

A szűrés azt a folyamatot írja le, amelynek során a vízben vagy szennyvízben lévő szilárd anyag/folyadék keverék szűrőkkel elválasztható vagy elkülöníthető. A szűrő előtti és utáni nyomásfigyelés szükséges a hatékony szűréshez.

Fertőtlenítés

Chlorine measurement

A fertőtlenítés vagy eltávolítja a mikroorganizmusokat a vízből, vagy elpusztítja őket. A klór a leggyakrabban használt fertőtlenítőszer az ivóvíz kezelésére. A "amennyire szükséges és a lehető legkevesebb" szabály szerint folyamatosan ellenőrizni kell a klórtartalom koncentrációját és adagolását. Szondánk, távadónk és regisztrálónk segítségével ezt egyszerűen és hatékonyan megteheti.

Víztartály

Level measurement

A kezelt ivóvizet tárolótartályokban tárolják. Ezekben a tartályokban a szint folyamatos ellenőrzést igényel. Hiszen a tartályok ne legyenek se üresek, se túlcsordultak, hanem a hatékony ivóvízellátást kell garantálni.