Esettanulmány – Egy tiszta jövőért

Pontos hőmérséklet monitorozás az üzemanyagcellákban

A hidrogén a klímasemleges jövő kulcsfontosságú eleme. A JUMO VIBROtemp hőmérséklet érzékelők az üzemanyagcellák hőmérsékletének figyelésére szolgálnak. A több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Proton Motor Fuel Cell GmbH – a Münchenhez közeli Puchheimben székelő nemzetközi vállalat – a cleantech alapú energiamegoldások elismert szakértője. A jelenleg alig 100 főt foglalkoztató vállalat környezetbarát hidrogén üzemanyagcellákat és üzemanyagcellás hibrid rendszereket gyárt autóipari, tengeri és helyhez kötött üzemek, valamint vasúti szolgáltatások számára.

Feladat

Az üzemanyagcellák leginkább az akkumulátorok működéséhez hasonlíthatók. Energia termelődik a kémiai reakció során, amely az anód és a katód között zajlik. Az üzemanyagcellában reagáló anyagok a hidrogén és az oxigén. A PEM (polimer elektrolit membrán) technológia gáznemű hidrogént (H2) használ üzemanyagként, és oxigénnel (O2) reagáltatja a levegőből, tiszta vizet előállítva. Az elektromosság és a hő a cellában végbemenő reakció eredményeként keletkezik. Ellentétben a hagyományos belső égésű motorokkal, szénerőművekkel és atomerőművekkel, az üzemanyagcellák nem termelnek vagy bocsátanak ki mérgező, radioaktív vagy környezetre káros melléktermékeket. Az egyetlen hulladéktermék a víz. Mindezt azonban csak akkor lehet elérni, ha a szükséges hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak. Az üzemanyagcella elektromos körének nyitott áramköri feszültsége 1,23 V. Nagyobb feszültségek előállításához az üzemanyagcellákat egymás mögé helyezik, mint az elemlámpákban lévő elemeket, majd „egymásra halmozzák”.

Üzemanyagcella-sor modul a Proton Motor Fuel Cell GmbH-tól

Megoldási megközelítés

Minden üzemanyagcella-sorhoz három hőmérséklet érzékelő szükséges. Ezeket az úgynevezett közegelosztó lemezekhez szerelik be. Ezeket a lemezeket a PEM üzemanyagcella-sorokra szerelik fel a közeg (gáz/folyadék) elosztására és a monitorozására. Az egyes almodulokat ezután sor modulokká kombinálják. Két hőmérséklet érzékelő szükséges a hűtési szakasz közvetett monitorozásához. Ezek felelősek a hűtőköri hőmérséklet (előremenő és visszatérő áramlás) méréséért. Egy másik JUMO érzékelő biztonsági szerepet tölt be. Az érzékelőt a sor modul levegőrése kimeneti áramában helyezik el. Ebben a helyzetben az érzékelő a reakciólevegő hőmérsékletét méri és jelzi a hűtőfolyadék áramlásának leállását túlmelegedés esetén.

Projekt eredménye

A JUMO VIBROtemp hőmérséklet érzékelőket használják a Proton Motor Fuel Cell GmbH cég üzemanyagcelláiban. Ezek a becsavarható RTD hőmérséklet érzékelők lehetővé teszik a hőmérséklet mérést kereskedelmi járművekben, építőipari gépekben, mezőgazdasági gépekben, motorokban, kompresszorokban és a vasúti technológiában. A rezgésálló szerkezet kiváló hosszú távú stabilitást biztosít még a nehéz üzemeltetési körülmények között is. Az ismertetett példaalkalmazásban a hőmérséklet érzékelők megbízhatóan monitorozzák a hőmérsékleteket akár 150 °C-ig.