Kalibrálja a címet.

DAkkS kalibrálás - Amit tudnia kell

A mai VUCA-világnál még soha nem volt fontosabb a gyártási folyamatok optimalizálása, a termékminőség javítása és az üzem teljesítményének növelése. A DAkkS-kalibrálás az egyik legfontosabb kulcs e célok eléréséhez. Tudjon meg többet a DAkkS-kalibrálásról és annak előnyeiről!

Tartalomjegyzék

Mi az a DAkkS kalibrálás?

A DAkkS rövidítés az Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH, amely a kalibráló laboratóriumok akkreditálásáért felelős Németországban. A köznyelvben a "DAkkS kalibrálás" elnevezés olyan kalibrálásra utal, amelynek eredményeit nemzeti szabványokra vezetik vissza. Ezt a kalibrálást akkreditált kalibráló laboratórium végzi. Ez azt jelenti, hogy a laboratórium meghatározott minőségi szabványok szerint dolgozik, és a DAkkS által elismert.

Milyen irányelvek szerint történik a DAkkS-kalibrálás?

A kalibrálás nemzetközileg elismert kalibrálási irányelveken alapul, mint például a DKD (Német Kalibrálószolgálat) DKD-R 5-1 irányelvén. Így a kalibrálási eredmények nemzetközileg összehasonlíthatóak és megfelelnek az elismert szabványoknak. Ugyanakkor a kalibrálások minősége és nyomon követhetősége garantált.

Mi a különbség a DAkkS-kalibrálás és a DKD-kalibrálás között?

2010 előtt Németországban a kalibrálásokat a Deutscher Kalibrierdienst> előírásai szerint végezték. (DKD) szerint. A DAkkS megalapításával a DKD-t integrálták a DAkkS-be, így a DKD kalibrálás megfelel a mai DAkkS kalibrálásnak. A két kifejezést gyakran felváltva használják.

Mit ír elő a DIN EN ISO/IEC 17025:2018?

A DIN EN ISO/IEC 17025 meghatározza a vizsgálati és kalibrálási laboratóriumokra vonatkozó követelményeket. Számos területre kiterjed, többek között az alkalmazottak szakértelmére, a megfelelő vizsgálati és kalibrálási módszerek alkalmazására, a mérések elismert szabványokra való visszavezethetőségére, a mérési bizonytalanságok ellenőrzésére, a minőségbiztosításra és a mérőeszközök felügyeletére. Meghatározza továbbá az eredmények jelentésére vonatkozó követelményeket, beleértve a mérési bizonytalanságok és egyéb vonatkozó információk bemutatását.

Hogyan működik a DAkkS kalibrálás?

A DAkkS kalibrálása szabványosított kalibrálási eljárások szerint történik. Először a kalibrálandó mérőeszközt megvizsgálják vagy felmérik kalibrálhatóságát. Ezután a kalibrálást nagy pontosságú referencia-szabványok segítségével végzik el. A mért értékeket összehasonlítják a referenciaszabványok ismert értékeivel, és dokumentálják.

Hogyan dokumentálják a DAkkS-kalibrálás eredményeit?

A DAkkS-kalibrálás befejezésekor a készüléktulajdonosok kalibrálási tanúsítványt kapnak. Ez részletes információkat tartalmaz a kalibrált készülékről, az elvégzett kalibrálásokról és a kalibrálási eredményekről. A kalibrálási tanúsítvány a nemzeti szabványokra visszavezethető kalibrálás bizonyítékaként szolgál, és minőségellenőrzések vagy ügyfélmegkeresések esetén bemutatható.

Kalibrálási bizonyítványminta DAkkS, 1. oldal

Kalibrálási bizonyítványminta DAkkS, 1. oldal

Minta kalibrálási tanúsítvány DAkkS, 2. oldal

Minta kalibrálási tanúsítvány DAkkS, 2. oldal

Vannak különböző DAkkS-kalibrációk?

A DAkkS-kalibrálás követelményei a mérőeszköz és a mérőeszköz függvényében változhatnak. Az alkalmazott kalibrálási eljárások, a referencianormálok és a mérési bizonytalanságok tekintetében is eltérhetnek. Ezért célszerű olyan kalibráló laboratóriumot választani, amely a megfelelő eszköztípusra specializálódott.

Milyen gyakran kell DAkkS-kalibrálást végezni?

A DAkkS-kalibrálás gyakorisága különböző tényezőktől függ, például a szabványok követelményeitől, a gyártó előírásaitól és a mérőeszköz egyedi alkalmazási feltételeitől. Az újrakalibrálási időszakot a felhasználó határozza meg. Általános szabályként kezdetben az éves újrakalibrálás ajánlott, hogy a mérőeszközök továbbra is pontosan működjenek. Fontos, hogy a felhasználó ismerje a mérőeszközének történetét, és szükség esetén meghosszabbítsa vagy lerövidítse az újrakalibrálási időszakot, hogy a mérőeszköz az újrakalibrálási időszakok között is megfeleljen a készülék specifikációjának.

Kinek kötelező a DAkkS kalibrálás?

Számos iparágban - például az autóiparban, az egészségügyben vagy az élelmiszeriparban - a pontos mérések elengedhetetlenek. A helytelen mérések ugyanis minőségi problémákhoz, biztonsági kockázatokhoz vagy jogi következményekhez vezethetnek. Az akkreditált kalibráló laboratóriumban végzett kalibrálás biztosítja, hogy a mérőberendezés megfeleljen a vonatkozó szabványoknak és követelményeknek, és így pontos eredményeket szolgáltasson. Ha egy szabvány vagy irányelv előírja a "nemzeti szabványok szerinti mért értékeket", a DAkkS-kalibrálás mindig előnyösebb, mivel a DAkkS-kalibrálási tanúsítvány már bizonyítéknak minősül, ellentétben az ISO-kalibrálással.

Milyen előnyei vannak a DAkkS-kalibrálásnak?

A DIN EN ISO/IEC 17025 szerinti kalibrálás nagy mérési pontosságát még azok a vállalatok is élvezhetik, amelyek számára a DAkkS-kalibrálás nem kötelező. Így könnyebben elérhetik belső és külső minőségi célkitűzéseiket, és megbízhatóbban átmennek az auditokon. Elkerülhetők az ismételt auditok és a rossz minőség miatti visszahívások többletköltségei.

Mi a különbség a DAkkS-kalibrálás és az ISO- vagy gyári kalibrálás között?

A DAkkS-kalibrálás mellett, amely a kalibrálási hierarchia csúcsán áll, más kalibrálási eljárások is rendelkezésre állnak:

ISO kalibrálás

Az ISO-kalibrálást a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) szabványainak megfelelően szakosodott kalibráló laboratóriumok végzik. A kalibrálólaboratóriumok minőségirányítási rendszereire és műszaki szakértelmére vonatkozó követelményeket az ISO 9001 határozza meg. Ez biztosítja az állandó minőséget és az úgynevezett eredeti szabványra való visszavezethetőséget. Ha a DAkkS-kalibrálás nem feltétlenül szükséges, nem áll rendelkezésre a mérendő anyaghoz, vagy költség okokból nem kérik, a kalibrálás ezért az ISO 9001 szerint is elvégezhető. A kalibrálási tanúsítványok azonban nemzetközileg nem érvényesek.

Gyári kalibrálás

A gyári kalibrálást vagy gyártói kalibrálást a mérőeszköz gyártója végzi. A készüléket a vevőnek történő szállítás előtt kalibrálják, hogy az megfeleljen a megadott specifikációknak. A gyári kalibrálás referenciapontként használható a készülék méréseinek ellenőrzésére. Meg kell azonban jegyezni, hogy a gyári kalibrálás általában nem biztosítja ugyanazt a normákra és szabványokra való visszavezethetőséget, mint a DAkkS-kalibrálás.